Työohjeet / näin asennan muovimaton

Tarvittavat esivalmistelut

Riittävän paksut ja tukevat matot voidaan yleensä asentaa liimaamatta vanhan päällysteen päälle. Varmista myyjältä voidaanko mattosi irtoasentaa. Jos mahdollista, irrota jalkalistat. Se helpottaa asennusta huomattavasti ja lopputulos on parempi. Mikäli aiot asentaa uuden lattiasi vanhan muovi- tai linoleumilattian päälle, tulee sinun huomioida seuraava: tarkista, että vanha matto on tiukasti kiinni koko alaltaan. Leikkaa irronneet alueet pois tai liimaa tai naulaa ne kiinni. Täytä kolot vedenkestävällä tasoitteella. Mikäli aiot liimata maton: pese tarkkaan pois lattiassa mahdollisesti oleva vaha ja hio pinta sen jälkeen karkealla hiekkapaperilla. Puhdista lattia huolellisesti. Pääsääntöisesti matonvalmistajat suosittelevat liimaamista.

Nämä työkalut tarvitset

1. Lyijykynä
2. Mitta
3. Käyrä- ja suorateräiset mattoveitset
4. Sakset
5. Leikkuuviivain
6. Kaksipuolinen teippi (pehmitinaineen kestävä)
7. Saumausneste, jolla voit sulattaa maton vuotien kulutuspinnat yhteen (ns. kylmäsaumausaine)

Hyvä tietää ennen kuin alat

Huoneenlämpöistä mattoa on helppoa käsitellä ja yksinkertaista leikata. Pyri sen vuoksi siihen, että matto saisi olla auki rullattuna yön yli, ennen kuin alat maton laiton. Mieti etukäteen myös miten päin asennat maton. Jos huone on pitkänomainen, asenna matto huoneen pituussuuntaan. Jos huone on neliömäinen, asenna matto valontulon suuntaisesti, sillä saumat ovat huomaamattomimmillaan, kun ne kulkevat kohti sitä seinää, mistä enin valo tulee huoneeseen. Vältä maton asentamista siten, että sauma sattuu oviaukon lähistölle.

Vuotien leikkaaminen

Jos tilaat maton valmiiksi leikattuina vuotina, säästyt tältä työvaiheelta. Silloin on myös helpompi saada kuvio sopimaan. Jos olet ostanut yhtenäisen matonpätkän, käytä käyräteräistä mattoveistä ja leikkaa vuodat näin: Mittaa huoneen pituus. Levitä matto nurja puoli ylöspäin ja mittaa siihen leikkuuvaraa molemmille puolille. Yleensä noin 5 cm riittää, mutta saatat tarvita enemmänkin saadaksesi kuviot täsmäämään seuraavien vuotien kanssa. Katso kuviosovitustaulukkoa näytekirjassa.

Vuotien sovittaminen

1. Käännä vuodat kuten kuvassa (vuodan kääntäminen). Rullan eri päissä saattaa olla värivaihtelua ja näin saat samanväriset päät vastakkain. (Joitakin muovimattoja ei tarvitse kääntää. Kysy varmuuden vuoksi mattokauppiaaltasi tai katso kuviosovitustaulukkoa.)

2. Jos seinä on aivan suora, työnnä vuota seinää vasten. Jos seinässä on mutka, aseta matto niin, että reunasta muutama sentti taittuu ylös. Käännä matonpäät ylös ja aseta 20 cm mattoteippiä kapeiden päiden alle. Suorista matto ja paina lujasti teippiä vasten. Tarkista, että matto on tasainen. Nyt se ei pääse liukumaan.

Ulkonemat ja sopet

3. Laita matto kaksinkerroin vähän enemmän kuin "ovikäytävä" on syvä, niin saat mattoon tehdyt leikkuuvarat. Merkitse leikkuukohta. Lisää 5-10 cm joka puolelle.

4. Levitä matto ja tarkista, että se on suorassa ja tasainen. Viimeistele ensiksi nurkat, sitten sivut!

Kuvioiden täsmääminen ja saumaaminen

5. Aseta vuodat niin, että niiden vierekkäiset reunat ovat päällekkäin. Vuodissa on ylimääräinen sentti reunoissa. Ts. sen verran ne tulevat olemaan toistensa päällä.

6. Tee viilto reunaan muutamaan kohtaan, niin näet helpommin, miten kuviot täsmäävät.

7. Leikkaa molempien vuotien läpi. Nyt on tärkeää, että pidät veitsen kohtisuorassa, käytä suoraa terää. Jos valitsemassasi matossa on kaakelikuvio tai vastaava, sijoita saumakuviot kohdakkain. Ota pois alempi suikale ja aseta saumat vastakkain. Huom! Saumaus suoritetaan mattovuodan reunaan, ylimääräinen leikataan pois seinän viereltä.

Irtoasennus

8. Muovimattoa irralleen asennettaessa on seinän ja maton väliin jätettävä 3-5 mm rako. Rako peitetään esim. ohuella peitelistalla. Maton tulee päästä liikkumaan vapaasti listan alla. Sopiva rako jää, kun naulatessa laitetaan esim. teräspakkeli listan ja maton väliin. Vain yksi sauma per huone saadaan teipata kaksipuolisella teipillä lattiaan kiinni. Jos saumoja on useampia, muut saumat teipataan yksipuolisena (vain mattoon) niin, että matto pääsee "elämään" vapaasti. Keittiössä tulee teipata myös hellan alusta.

9. Huom! Teippauksiin on käytettävä pehmitinaineen kestävää teippiä. Sopimaton teippi voi vahingoittaa mattoa. 1. Jos huoneeseen tulee ainoastaan yksi sauma, se kiinnitetään aluslattiaan kaksipuolisella teipillä. 2. Jos saumoja on enemmän kuin yksi: käännä toisen vuodan reuna kaksinkerroin. Kiinnitä teippi kuvan mukaisesti. Jätä teipin toisen puolen suojapaperi paikoilleen. Käännä reuna takaisin ja kiinnitä toisen vuodan reuna teippiin. Ohuita mattoja ei suositella irtoasennettavaksi.

Nurkkien tekeminen

10. Muovaa mattoa käsissäsi ja paina sitä nurkkaan niin pitkälle kuin se menee. Merkitse lyijykynällä kulman sijainti maton nurjalle puolelle.

11. Käännä matto takaisin päin ja leikkaa liika pois kuvan osoittamalla tavalla. Leikkaa nurjalta puolelta ja juuri sen verran, että kulmamerkintä jää jäljelle.

Putket ja ovien karmit

12. Paina matto putkea vasten. Tee pystysuora viilto putken keskikohdalle ja laita matto alas. Leikkaa sen jälkeen aukko putken suuruiseksi. Jollet ole tyytyväinen tulokseen, hanki rautakaupasta putkivaipat, ne peittävät kauneusvirheet putken tyvessä.

13. Merkkaa leikkuuveitsen kärjellä mattoon lattian reunan sijainti. Taita matto eteenpäin ja leikkaa suoraan merkkiviillosta toiseen.

14. Paina mattoa ovenkarmia ja lattiaa vasten. Ala karmeista ja tee kaksi viiltoa 45 asteen kulmassa. Leikkaa itseäsi kohti. Viimeistele lopuksi.

15. Ovien peitelistat sahataan niin, että listan ja lattian väliin jää noin 3 mm:n rako. Maton paksuus on sopiva etäisyysmitta sahattaessa.

Viimeisteleminen

16. Paina mattoa seinää vasten kädelläsi. Merkitse taitekohta saksien kahvalla tai painorullalla.

17. Leikkaa käyräteräisellä veitsellä vähän kerrallaan. Tarkista, että matto tulee aivan kiinni seinään. Huom! Irtoasennuksessa tulee muistaa 3-5 mm rako.

18. Voit myös leikata maton saksilla. Merkitse kynällä taivutuskohtaan viiva. Vaakasuorassa pidettävällä kynällä voit merkitä oikean leikkauskohdan liimausta varten. Pystysuoralla kynällä taas oikean leikkausetäisyyden irtoasennettavaa mattoa varten.

Tiiviit saumat

20. Kun kaikki vuodat on liimattu/teipattu, ne saumataan saumausnesteellä. Suukappaleen neula painetaan saumaan. Saumausnestettä saa tulla niin runsaasti, että sitä valuu hieman matollekin. Katso tarkemmin tuubin käyttöohjeesta.